S pyramidou vůní nejen v létě k pyramidám

Slunečné dny jsou stále častější a vy přemýšlíte o změně parfému právě pro letní měsíce? Během léta se všichni chceme cítit svěží jako vánek u moře nebo jako při pikniku na květinové louce. K létu také neodmyslitelně patří šťavnaté ovoce a když si vyberete tu správnou kombinaci vůní, budete si užívat harmonii léta i v případě, že přijde nějaký ten mráček na obloze. 

Parfem_na_dovolenou

Mezi ingrediencemi pro letní vůně by neměly chybět květinové tóny – růže, pivoňka či král vůní, kterým je jasmín. Ovocné tóny dodají šťavnatost, takže s volbou bergamotu, pomeranče či třešní jistě nešlápnete vedle. Kořeněné tóny pak dodá lékořice, mandle či vanilka, která podtrhne vaši osobnost.

S vůní jsou spojené také zážitky, proto pečlivě vybírejte, který parfém se s vámi vydá například na výlet či dovolenou. I při pozdějším použití takového parfému vyvstanou vzpomínky na letní dobrodružství.

Pečlivě si přečtěte jednotlivé součásti parfémů, které vám dle pyramidy vůní napoví, která kombinace je pro vás ta nejlepší. A pokud si nevíte rady s výběrem, pomůže vám naše příručka Tajemství arabských parfémů, ke stažení zdarma ZDE.

Zamilujte si svěží tóny ovoce či květin, které s vámi prostřednictvím parfému či parfémové vody El Nabil od IDEAL PARFÉM prožijí celé slunečné léto

Harmonie vůní v parfému je přesně namíchanou a pečlivě vyváženou kombinací. Pyramida vůní, kterou poprvé popsal William A. Poucher, jenž byl chemickým výzkumníkem se specializací na chemii kosmetiky a parfémů, pojmenoval její části následovně:

Pyramida vůní

Jde o tři navazující části, které vypovídají o postupném uvolňování vůní. V začátku je zpravidla vůně jako svěží vánek s jemnými prvky. Parfém postupně zesiluje a poskytuje po dlouhé hodiny doprovod vůní, které se rozvíjí a prolínají. Po několika hodinách získává vůně na síle, je hřejivější a naprosto se promění její charakter oproti vůni po aplikaci na kůži. 

Je vhodné si při výběru parfému vyzkoušet vzorky (ty nabízíme jak pro muže, tak i pro ženy), abyste si otestovali celodenní přítomnost parfému na vaší kůži. Zjistíte, jak voní přímo na vás a jakým způsobem se průběžně vůně parfému rozvíjí a mění. 

Nechte parfém, ať se projeví svými postupnými krůčky odhalování vůní právě na vaší pokožce. 

 

HLAVA PARFÉMU

Vrchní tóny v pyramidě obsadily vůně, které vnímáme po aplikaci na kůži jako první. Tuto fázi označujeme jako hlava parfému. Jsou neprchavější a zajistí první dojem z parfému. Vydrží vonět pouhých pár desítek minut po aplikaci a volně na ni navazuje druhá fáze. 

Vrchní tóny jsou zpravidla jemné ovocné či květinové, svěží citrusové nebo naopak kořeněné, které dodají šmrnc na první dojem, například zázvor či pepř.

 

SRDCE PARFÉMU

Srdce, neboli střední tóny parfému vás budou provázet po několik hodin od jeho aplikace. Vystřídají na vonné scéně prchavé vrchní tóny a nastupuje skutečný charakter vůní, které určují jeho zařazení do jednotlivých kategorií. Parfém tak otevírá své srdce a ukazuje co v něm najdete. 

Přibližně 3–4 hodiny vás bude doprovázet tato druhá fáze, která je plná rozkvětu s nastupujícími hřejivějšími tóny. Vystoupí vůně jako je růže, levandule či jasmín, které může doplnit například pudrová či ovocná vůně nebo špetka skořice či kardamomu. Poté následují spodní tóny.

 

ZÁKLAD PARFÉMU

Poté, co zeslábnou střední tóny, na scénu se dostává základ parfému a získává pozornost na několik dlouhých hodin. Základ, neboli spodní tóny, je zpravidla hřejivý a silný. Právě v této fázi se nejvíc projeví změna dle nositele či nositelky vůně. Projevené změny ovlivňuje pH naší pokožky a také hormonální rovnováha těla. Proto je na místě, vybraný parfém vyzkoušet vzorkem a utvrdit se v tom, že nám favorit opravdu vyhovuje svojí vůní po celou dobu.

Základna parfému bývá zpravidla uzemňující a těžší. Vystupují zde například dřevité a nasládlé tóny. Prvky jako je vanilka, santalové dřevo, kadidlo, pačuli či fazole tonka jsou zároveň fixátorem parfémů, který zajistí dlouhotrvající vůni. Některé parfémy vydrží „zářit“ na vaší pokožce i například do dalšího dne. 

440_sultan_1

Dámské, pánské a unisex vůně jsou zcela odlišné, i když se pro výrobu parfému používají stejné ingredience. Výslednou vůni parfému ovlivní poměr a kombinace jednotlivých prvků vůní. 

Věřte, že každý parfém je jedinečným koktejlem harmonie vůní, jenž vás překvapí svým odhalením ve 3 fázích. 

Vstříc letním dnům ve voňavém závoji od El Nabil.